Wil jij DIRECT je ex terug?! 👉 Start gelijk via deze pagina.

Ziekelijke jaloezie in een relatie overwinnen?

Ziekelijke jaloezie in een relatie overwinnen. Erg vervelend. Jaloerse gevoelens kunnen namelijk erg veel schade aanrichten en misschien zelfs wel je relatie om zeep helpen.

Heb jij te maken met jaloezie in je relatie? Lees dan vooral verder, want in dit artikel geven we je tips en tricks die je kunnen helpen een einde te maken aan de jaloezie binnen je relatie.

ziekelijke jaloezie in een relatie

Ziekelijke jaloezie in een relatie

Ziekelijke jaloezie binnen je relatie dient opgelost te worden. Punt. Anders kun je namelijk direct wel je relatie naar de prullenbak verwijzen. Het kan misschien lang goed gaan, maar vroeg of laat barst de bom wanneer één of beide partners jaloers zijn.

Maar waar komt dit dan vandaan? Zo jaloers zijn en daardoor ‘abnormaal’ gedrag gaan vertonen? Een goede vraag waar je eerst het antwoord op moet vinden. Anders is jaloezie binnen een relatie maar moeilijk uit te bannen.

De reden waarom jij of je partner (extreem) ziekelijk jaloers is, kan verschillende redenen hebben. Misschien is er in het verleden (in een vorige relatie, maar misschien zelfs wel in de huidige) bijvoorbeeld sprake geweest van overspel.

Wanneer vertrouwen wordt geschaad kan dit lang doorwerken. Binnen de huidige relatie, maar partners kunnen dit ook meenemen over meerdere relaties. De nieuwe partner krijgt dan eigenlijk nooit een eerlijke kans.

Ieder klein dingetje wat kan wijzen op eventueel overspel wordt onder een vergrootglas gelegd en de partner van de jaloerse man of vrouw zal zich iedere keer opnieuw onterecht moeten verdedigen. Een keertje wat later thuis van je werk? Zeker weten dat je gezeur krijgt!

Ook kan een man of vrouw zo bang zijn om de partner kwijt te raken dat hij of zij paranoïde gedrag gaat vertonen. Een keertje iets te lang op straat naar een man of vrouw kijken?

Berg je dan maar als je partner het gezien heeft. Het gezegde “kijken, kijken en niet kopen” gaat voor deze jaloerse partner uiteraard niet op.

ziekelijke jaloezie in een relatie

Jaloezie komt altijd voort uit eigen onzekerheid

Uiteindelijk is elke vorm van jaloezie terug te vertalen naar de eigen onzekerheid. Onzeker dat je weer bedrogen wordt of onzekerheid of je droompartner wel bij je blijft.

Vanuit deze onzekerheid halen mensen soms de meest vreemde stunts uit. Telefoons checken, agenda’s uitpluizen en de echte jaloerse partner schakelt natuurlijk een privé detective in om de partner overal te volgen.

Jaloerse partners hebben een overmatige drang om de boel te controleren. En dat is juist hetgeen wat niet gebeurt wanneer je overmatig jaloers bent.

Het werkt averechts. Je hebt kans dat je partner zaken voor je gaat verzwijgen. Niet omdat hij of zij iets heeft gedaan wat niet door de beugel kan, maar eerder om gezeur en gezanik te voorkomen.

Het is het ergste wat je kan overkomen en vaak het begin van het einde van de relatie.

Tips om om te gaan met jaloezie binnen een relatie

ziekelijke jaloezie in een relatie

Jaloezie in een relatie moet dus uitgebannen worden. Zie jaloezie als een vuurtje. En aandacht aan de jaloerse gevoelens als zuurstof.

Een brand dooft zodra er zuurstof wordt onttrokken. Het gebrek aan zuurstof zorgt er voor dat de brand (al duurt dat soms lang) vanzelf dooft.

Met jaloezie is dit niet heel veel anders. Alles wat je aandacht geeft groeit en alles wat je negeert waait vanzelf over. De eerste tip die we je meegeven is dan ook misschien wel de belangrijkste.

Hanteer een zero tolerance beleid als het om jaloezie gaat

Deze tip is natuurlijk het makkelijkst toe te passen als je pas net in een nieuwe relatie zit. Misschien heb je in je vorige relatie te maken gehad met een (extreem) jaloerse ex en ben je absoluut niet van plan om dit hele riedeltje opnieuw mee te maken.

Wees dan kordaat en hanteer een zero tolerance beleid omtrent jaloezie bij je nieuwe partner. Druk elke vorm van jaloezie direct de kop in.

Daarmee geef je duidelijk je eigen grenzen aan en voorkom je dat lichtelijk jaloerse gevoelens na verloop van tijd ontaarden in extreem jaloers gedrag.

Beloon jaloers gedrag nooit

“Ach, wat schattig dat je zo jaloers bent. Ik kan zien dat je erg veel om me geeft.” En daar gingen je eigen glazen. Eigen schuld, dikke bult denken we dan.

Beloon jaloers gedrag nooit. Ook al vind je het zelf dus schattig dat je partner jaloers gedrag vertoont, laat hem of haar dit nooit blijken. Het is namelijk olie op het vuur waardoor jaloers gedrag zich alleen maar verder zal ontwikkelen binnen de relatie.

Tolereer geen jaloezie van jezelf

Ben jij juist degene binnen de relatie die zo jaloers is? Dan is het tijd om er korte metten mee te maken. De eerste stap heb je al gezet.

Je weet nu namelijk dat je jaloerse gevoelens voortkomen uit je eigen onzekerheid en niet vanuit het gedrag van je partner.

Om de jaloezie binnen de relatie nog verder uit te bannen en het jezelf gemakkelijker te maken om om te gaan met jaloerse gevoelens bij jezelf, volgt hieronder een kort stappenplan.

Stap 1: Je bewust worden van je eigen jaloerse gevoelens

Stap 2: Je reactie vertragen. Niet direct reageren vanuit emotie, maar vanuit rationeel verstand. Denk eerst na voordat je handelt.

Stap 3: Niet praten over wat je voelt. Door er over te praten geef je het aandacht en wat je aandacht geeft groeit. Simpel…

Stap 4: Ook niet op andere manieren je jaloezie uiten zoals telefoons checken en dat soort ongein.

What you imagine, you’ll become

Ooit wel eens gehoord van de ‘self fulfilling prophecy’? De zelfvervullende voorspelling is een voorspelling die direct (of indirect) leidt tot het uitkomen van die voorspelling.

Zeg vooral tegen je partner dat je denkt dat hij of zij vreemd gaat en vroeg of laat ga je dood van het liefdesverdriet omdat je inderdaad bedrogen bent.

Ook hier geldt weer het principe van aandacht geven = groeien. “What you imagine, you’ll become”. Niet doen dus en hanteer vooral het stappenplan wat we hierboven beschreven hebben als je merkt dat jij diegene bent met de meeste jaloezie binnen de relatie.

Als niets blijkt te werken

Ondanks alle tips en tricks hierboven en je eigen inzet kan het voorkomen dat de jaloezie binnen de relatie gehandhaafd blijft. Jij of je partner blijft jaloers gedrag vertonen en naarmate de tijd vordert neemt dit steeds absurdere vormen aan.

Je kunt dan eigenlijk maar twee dingen doen: blijven en de situatie accepteren zoals ie is of een punt achter de relatie zetten en al het geleerde meenemen in een eventuele nieuwe relatie zodat je niet opnieuw te maken krijgt met overdadige jaloezie in een relatie.

Wat de beste keuze is? Dat is natuurlijk helemaal aan jou. Daar kunnen wij je verder niet bij helpen. We zijn echter wel benieuwd naar je ervaringen met jaloezie in een relatie.

Ben je een ervaringsdeskundige? Laat ons dan weten via een reactie onderaan deze pagina hoe je daar mee om bent gegaan en wat de uitkomst is geweest van een relatie waarin jaloezie een constante factor was. Zowel wij, als de overige lezers van dit blog, waarderen ervaringen vanuit de praktijk altijd enorm!

Een reactie plaatsen